• De Nederlandse chipmachinemaker ASML verwacht dat de omzet uit de wereldwijde chipindustrie in 2030 ruim $1.000 miljard dollar bedraagt.
  • ASML noemt de vooruitzichten voor chipmakers ‘veelbelovend’, met name door de vraag naar kunstmatige intelligentie (AI).
  • Het bedrijf rekent op een forse omzet- en winstgroei de komende jaren.
  • Lees ook: Samsung stelt levering voor chipmachines van ASML uit

Chipmachinefabrikant ASML verwacht dat de omzet in de wereldwijde chipindustrie in 2030 zal groeien naar meer dan 1 biljoen dollar, omgerekend bijna 950 miljard euro.

De omzet wordt vooral aangejaagd door de vraag naar chips voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Voorafgaand aan zijn beleggersdag zegt ASML dat AI de “volgende grote aanjager van productiviteit en innovatie over de bredere maatschappij” zal zijn.

Het bedrijf uit Veldhoven praat donderdag investeerders en aandeelhouders bij over zijn strategische plannen voor de langere termijn. ASML zegt ook zijn prognose voor een eigen omzet in 2030 tussen 44 miljard en 60 miljard euro te handhaven, met een brutowinstmarge van 56 tot 60 procent.

ASML ziet veelbelovende toekomst voor chipindustrie

In een verklaring zegt ASML dat de vooruitzichten op de langere termijn voor de chipindustrie “veelbelovend” blijven en dat AI een “aanzienlijke mogelijkheid” biedt voor de sector. In de periode 2025-2030 voorziet de AEX-onderneming een jaarlijkse groei van de wereldwijde chipmarkt met ongeveer 9 procent.

De beleggersdag wordt gehouden onder leiding van de in april aangetreden topman Christophe Fouquet die het stokje heeft overgenomen van Peter Wennink. ASML maakt de hypermoderne EUV-chipmachines die worden gebruikt voor de productie van geavanceerde AI-chips door bijvoorbeeld Nvidia. Het bedrijf verwacht dan ook verder te groeien met EUV-technologie.

Overigens kwam ASML vorige maand nog met tegenvallende cijfers over de orders in het afgelopen kwartaal naar buiten en toen werd ook de omzetverwachting voor volgend jaar verlaagd. De cijfers werden door een technische fout bovendien een dag te vroeg gepubliceerd, waarna het aandeel ASML op de Amsterdamse beurs kelderde. ASML meldde dat er nog steeds sterke ontwikkelingen zijn rond AI, maar dat in andere marktsegmenten het herstel langer duurt dan eerder verwacht, met voorzichtigheid bij klanten.

Het is nu ook wachten of de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump met verdere beperkingen van de export van ASML naar China komt. Het bedrijf mag zijn nieuwste chipmachines al niet verkopen in China, de grootste markt voor ASML. Ook voor de meeste machines van de oudere generatie gelden strengere exportregels naar China.

ASML behoorde donderdag tot de winnaars op de Amsterdamse beurs. Het aandeel werd bijna 3 procent hoger gezet.

LEES OOK: ASML verwacht meer druk van VS om verkoop chipmachines aan China te beperken